Wat is Hepatitis A?

Hepatitis A is een zeer besmettelijke infectie van de lever, veroorzaakt door een virus. Het virus verlaat het lichaam via ontlasting. De ziekte verloopt bij kinderen vaak ongemerkt, volwassenen zijn er vaak wel ziek van. Hepatitis A begint plotseling met algemene malaise, griep, koorts, gebrek aan eetlust, misselijkheid en buikklachten. Na enkele dagen wordt de huid en het oogwit geel, de urine theekleurig en de ontlasting stopverfkleurig. Dit duurt ongeveer één à twee weken. Herstel duurt soms maanden. Men is dan moe en lusteloos.

Hoe loop ik Hepatitis A op?

Deurklinken, kranen, handdoekjes, maar ook voedsel en drinken kan besmet worden door mensen met hepatitis A. Een slechte handwashygiëne na toiletbezoek en voor het bereiden van eten kan voor verspreiding zorgen. Tussen de besmetting en ziek worden ligt ongeveer 28 dagen.
Hepatitis A komt voor in de meeste (sub)tropische landen maar ook in landen dichter bij huis zoals Marokko, Egypte en Turkije.

Hoe bescherm ik mezelf tegen Hepatitis A?

Ipanema 20790 More 81600 Philippe Shop Sandals Online Starck PZukXi

Laat u vaccineren voor landen waar hepatitis A voorkomt. Maak hiervoor gemakkelijk een afspraak. De vaccinatie beschermt minimaal 30 jaar.

Meer weten?

Kijk bij Jurk Holiday Miinto nl Jeans0039 Blauw New Italy lcT1JK3Freistips voor nog meer tips op reis.

Voor meer informatie over hepatitis A en andere soorten van hepatitis kunt u terecht op de website van het RIVM.

  • Ipanema 20790 More 81600 Philippe Shop Sandals Online Starck PZukXi